diumenge, 21 de maig de 2017

Parabéns

Igualtat llibertat solidaritat transformació social  compromís altruisme gratuïtat responsabilitat civisme cooperació  participació sentit crític  aprenentatge generositat

Voluntari –ària:

Les persones físiques que, d’una manera lliure, sense contraprestació econòmica i d’acord amb la capacitat d’obrar que els reconeix l’ordenament jurídic, decideixen dedicar part de llur temps al servei dels altres o a interessos socials i col·lectius, per mitjà de la participació en programes de voluntariat que duen a terme entitats sense ànim de lucre amb les quals formalitzen un compromís que dóna origen als drets i deures que regula aquesta llei o bé per mitjà de l’associacionisme i la participació en els diferents projectes que en aquest marc es puguin dur a terme.

Llei Catalana del Voluntariat

No és només la cançó. No és només la teva veu. Són també els teus moviments d’extrema sensibilitat que han convertit Portugal en un país orgullós. L’essència del més pur dels sentiments en escena amb Amar pelos doisParabéns, Salvador Sobral per mostrar-nos la música sense artificis amb la més absoluta naturalitat, amb la teva enorme americana i el teu cabell esvalotat. Només la teva veu i les teves mans davant del món. Sensibilitat en majúscules. La sensibilitat és una característica que tenim algunes persones quan donem importància als sentiments. La sensibilització acompanya els voluntaris-àries en el mateix moment que decideixen que volen transformar el món que no li agrada i comencen a treballar i participar per un món possible i necessari a través d’entitats o organitzacions. Perquè  tenen la ferma convicció que la realitat pot ser transformada. Perquè pensen que junts farem un món millor i perquè creuen que un altre futur és possible si ens hi posem.
He conegut molts voluntaris/àries al llarg de la meva trajectòria laboral, però hi ha persones que et captiven i admires ràpidament perquè desprenen una energia contagiosa o disposen d’uns valors similars als teus. I quan el compromís esdevé estable, la seva tasca encara resulta més potent i efectiva perquè construeixen una xarxa de confiança indestructible.
Us diré que conec a dos voluntaris que em tenen el cor robat i que ens acompanyen cada setmana, regalant-nos el seu temps i coneixements. Quan arriben per la porta, els usuaris/es ja comencen a esbarrar-se i la ronda d’abraçades i petons és inesgotable.
M’agradaria pensar que són conscients que formen part d’un teixit social imprescindible. Perquè simplement no funcionarien les entitats del tercer sector sense ells/es !! 
Vivim en una època assetjada per fenòmens inesperats i el voluntariat constitueix un element bàsic en aquesta societat. No oblidem que la crisi econòmica que arrosseguem ha deixat a nombroses persones i famílies en un context d’exclusió social, així que son molts els camps que podem excercir el voluntariat en la nostra societat. 

El voluntariat està exercint amb consciencia i responsabilitat el seu dret a participar en la millora de la societat. Les hores de voluntariat per a cada persona concreta son un temps significatiu i d’aprenentatge vital. Aprèn actituds, valors i pautes d’actuació. La persona voluntària a través de l’organització amb la qual col·labora és un agent de sensibilització  de que les coses poden ser d’una altra manera. Realitza un procés de societat inclusiu.
Luis Aranguren Gonzalo

Així que ? t’animes i et fas voluntari /a ? Vols transformar la nostra societat ?


Biografia


Aranguren, L. (2012). Voluntariat, educació i ciutadania. Educació Social. Revista d’Intervenció Socioeducativa, 50, pp 103-113.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

El compte enrere

Posem-nos dempeus altra vegada i que se senti la veu de tots solemnement i clara. Cridem qui som i que tothom ho escolti. I en acabat q...